Hoger in Google komen? Ben jij al bekend met Schema.org? Wat is Schema.org? En hoe gebruik je Shema.org om hoger in Google te komen? Je leest het hier!

Een relatief nieuw begrip op het gebied van website-optimalisatie en zoekmachine optimalisatie is het toepassen van gestructureerde metadata. Wil je hoger in Google komen? Met de opmaak zoals beschreven op de website Schema.org geef je zoekmachines uitgebreidere informatie over alles wat op jouw website staat.

Het doel van zoekmachines is uiteraard om een zoekopdracht zodanig te begrijpen dat de meest relevante informatie zo hoog mogelijk wordt weergegeven in de zoekresultaten. Om dit te kunnen bereiken hebben Google, Yahoo, Microsoft en Yandex besloten samen te werken om schema’s te creëren, onderhouden en promoten voor gestructureerde data op het internet, voornamelijk op wegpagina’s. Met Schema.org kun je als website-eigenaar gebruik maken van een structuur om je metadata op je website zodanig in te delen dat zoekmachines je gepubliceerde content zo grondig mogelijk kunnen begrijpen.

Wat is Schema.org?

Zoals gezegd maakt Schema.org dus gebruik van een bepaalde gegevensopmaak om de data op websites te structureren. Door te kijken naar onder andere de afbeeldingen, titel, beschrijving, datum van publicatie, auteur en het aantal reacties, probeert bijvoorbeeld een zoekmachine als Google te begrijpen wat deze indeling betekent in relatie tot zoekopdrachten, of het een overeenkomende context heeft en daardoor relevant aansluit op een vraag.

Door het gebruik van de gegevensopmaak van Schema.org voor jouw artikel of website en dit te optimaliseren, kan Google er bijvoorbeeld voor kiezen om het zoekresultaat dat naar jouw website gaat leiden als ‘nieuws’ weer te geven, bovenaan de pagina. Als Google de zeer actuele informatie namelijk zodanig begrijpt en daardoor meteen als meest relevant ziet, wil het deze promoten om zo goed mogelijk aan te sluiten op de vraag van de zoekopdracht. Er kan hierdoor dus een competitief voordeel behaald worden ten opzichte van overeenkomende artikelen, die minder goed begrepen worden door zoekmachines.

Hoe gebruik je Schema.org?

De eerder genoemde informatie is een globale uitleg van de werking van Schema.org met in grote lijnen hoe het werkt en hoe het gebruikt kan worden. Om de gegevensopmaak echt toe te passen voor je website en dieper te duiken in de technische aspecten die hierbij komen kijken en de meer gedetailleerde vervolgstappen, neem hierover vrijblijvend contact op.